"יש להדגיש כי בוני האתרים אינם חייבים כשלעצמם לבצע התאמות נגישות לאתרי האינטרנט שבנו, אלא לפי הוראות שהם מקבלים ממי שהם בונים עבורו את האתר. הדבר דומה לקבלן בניין הוא עצמו אינו חייב בהתאמות נגישות כלשהם לבניין שהוא בונה, אלא מי שמשלם לו עבור שירותיו."
הציטוט מעלה לקוח מאתר משרד המשפטים ומצוי בדף העוסק בחוק הנגשת אתרים. החוק עצמו ייכנס לתוקף סופי ב-25/10/2017 וסוגי האתרים המחויבים בהנגשה על פי חוק מפורטים באתר.
אז מה זו הנגשה של אתר אינטרנט?
מגמה עולמית, שנעה בסופו של יום גם למדינת ישראל, הולידה את חוק הנגשת אתרים. החוק מחייב בעלי אתרים מסוג מסוים לוודא שבעלי מוגבלויות שונות, כגון שמיעה, ראייה ואחרות, יהיו מסוגלים באמצעים ייעודיים לגלוש באתר ולהחשף לכל המידע המצוי בו.
דוגמה קלה להבנה היא השימוש בתמונות בדפי אינטרנט. כאשר תמונה משובצת בדף אינטרנט יש לצרף לקוד שבאמצעותו נכתב הדף ובמקום שבו מוגדר שיבוץ התמונה אלמנט המכונה אטריביוט. ישנם אטריביוטים רבים וזה הנוגע לתמונה מכונה alt. alt הוא אטריביוט לטקסט אלטרנטיבי, חלופי, שמתאר את התמונה. בעבר, בוני אתרים היו מקפידים לצרף את האטריביוט לתמונה, למקרה שבו התמונה לא תופיע ובמקומה יופיע טקסט המתאר מה הופיע בתמונה החסרה.
שימוש נוסף, שהחל להעשות באותו אטריביוט, הוא בתוכנות שונות המשמשות כבדי ראייה לגלישה באינטרנט וסורקות טקסט בדף וממירות אותו לדיבור מסונתז. כך למעשה, מאזין כבד הראייה לתוכן הדף.
במקרה שבו מפעיל האתר או בעליו משבצים תמונה ולא מפרטים באטריביוט alt מה תוכן התמונה, בדף עצמו יופיע אטריביוט ריק. משמע, תקלת הנגשה מבחינת החוק, ומכשול לא רצוי, כתופעת לוואי, בקידום האורגני של האתר.
על מנת להנגיש את האתר באופן מלא, נדרשים מפעילי ובעלי אתרים ותיקים לסרוק את האתר ולברר היכן מצויות תמונות, שבהן האטריביוט ריק, ולמלא אותו.
איך מוצאים תקלות בהנגשת האתר?
ישנם כלים רבים לבדיקת מצב הנגשה של אתרים. בחרתי בכלי אחד המייצר דו"ח מפורט עבור בעלי האתר, כדוגמה, המציג מהם המקומות שבהם נדרשת הנגשה. לעיתים, הדו"חות, שמתבססים על תקינה עולמית, מציגים הערות על שימוש בתגיות שונות ומבקשים החלפה שלהן. אחד המצבים הללו, שלטעמי, ניתן להתעלם בו מההערה, הוא השימוש בתגית <i> להצגת תווים של Fontawesome. בדו"חות מתבקשים להחליף את אותה התגית.
הכלי לדוגמה נמצא בכתובת: achecker.ca. הדביקו בו את כתובת האתר, שתרצו לבדוק, והוא יפיק עבורכם דו"ח מהיר המתאר את רוב תקלות ההנגשה. את הדו"ח ניתן לשמור כמסמך PDF.
באתר תאגיד האינטרנט העולמי, W3, ישנה רשימה ארוכה של כלים שונים, חלקם ממוקדים רק בהגדרות מסוימות של תקינת ההנגשה.
איך מתקנים תקלות בהנגשת אתרים?
תקלה פשוטה כמו אי יצירה של תוכן באטריביוט alt של תמונה אינה דורשת ידע בתכנות כאשר עובדים עם אתר עם מערכת ניהול תוכן, כמו ג'ומלה. בכל מאמר שבו שובצה תמונה ישנה אפשרות בחלונית ייעודית לכתוב באופן רגיל טקסט על התמונה. באתרים או דפי נחיתה שנבנו ללא מערכת ניהול תוכן דרושים גישה וידע בסיסי בכתיבת html וביצוע עבודת איתור של תגיות תמונה והשלמת החסר.
במקרה שבו אינכם בטוחים מה עליכם לעשות התייעצו עם איש מקצוע בתחום. ישנם רבם שעיסוקם הוא בהנגשה של אתרים.